Upper Canada: Early 19th century

Multiple choice questions. Choose the best answer.
  1. In the early 1800's, which of the following did the British government consider to be the best group to control most of the land in Upper Canada?

    a) republican farmers from the United States and France
    b) aristocrats and the Church of England
    c) English, Scottish, Welsh and Irish farmers
    d) peasants from central and eastern Europe


  2. Upper Canada in the 1820's could be best described as

    a) densely populated.
    b) quiet.
    c) noisy.
    d) filled with productive farms.


  3. Most early settlers in Upper Canada

    a) had lots of money.
    b) mortgaged the next year's crops to obtain financing.
    c) were unable to farm the land.
    d) grew most of their crops to sell in the market.


  4. By 1815, half the land in Upper Canada was owned by

    a) individual settlers.
    b) the British government and the Church of England.
    c) the Family Compact.
    d) land speculators.


  5. In pioneer society, unmarried women were most often

    a) admired.
    b) pitied.
    c) shunned.
    d) sent to convents.


  6. In the early 1800's, most upper class women in Upper Canada were

    a) lazy.
    b) idle and attended to by many servants.
    c) required to help run the farm.
    d) only active in church and social clubs.


  7. The ruling group in Upper Canada was primarily made up of

    a) recent immigrants from England.
    b) retired fur merchants.
    c) descendants of Loyalist settlers.
    d) aristocrats from England.


  8. In the early 1800's, dissatisfaction in Upper Canada was widespread because of

    a) land restrictions, land speculators and poor roads.
    b) the predominant influence of the Catholic Church in local politics.
    c) a strong British tradition and the weak American economy.
    d) a desire to become a part of the United States.


  9. An "oligarchy" is

    a) an organization of Roman Catholic priests in French Canada.
    b) a large number of people who rule over a smaller number of people.
    c) a small number of people who rule over a larger number of people.
    d) a democratic form of government led by the colonial governor.


  10. The oligarchy which ruled in Upper Canada was called the

    a) Chateau Clique.
    b) Patriot Hunters.
    c) Family Compact.
    d) clergy reserve.


  11. Land set aside for the church in Upper Canada was called

    a) a tithe.
    b) the clergy reserve.
    c) the chateau clique.
    d) the seigneury.


  12. The term "clergy reserve" referred to

    a) a tithe imposed on Catholics in Lower Canada.
    b) the involvement of the clergy in colonial government.
    c) a system of church-run schools.
    d) land set aside for the church in Upper Canada.


  13. The clergy reserves were established for the benefit of

    a) all church groups.
    b) the Catholic Church.
    c) the Anglican Church.
    d) any Protestant church.


  14. Crown and clergy reserves in Upper Canada amounted to

    a) one quarter of all land.
    b) one third of all land.
    c) one seventh of all land.
    d) two sevenths of all land.


  15. Crown and clergy reserves caused problems because they were

    a) scattered and this blocked development.
    b) often sold to poorly trained farmers.
    c) concentrated on the worst land for agriculture.
    d) available only to members of the Family Compact.


  16. A Methodist reformer in Upper Canada who believed in government schools was

    a) Lord Durham.
    b) John Strachan.
    c) Joseph Papineau.
    d) Egerton Ryerson.


  17. An archdeacon who supported the Family Compact and clergy reserves was

    a) Lord Durham.
    b) John Strachan.
    c) Robert Gourlay.
    d) Egerton Ryerson.


  18. The leader of the radical group in Upper Canada in the 1830's was

    a) Joseph Papineau.
    b) Joseph Howe.
    c) Lord Durham.
    d) William Lyon Mackenzie.


  19. The 1837 and 1838 Rebellions failed mainly because

    a) the Americans aided the British garrison at Toronto.
    b) the Native people played an important part.
    c) the Family Compact was too weak.
    d) most citizens did not want armed rebellion.


  20. Robert Gourlay was a Scottish immigrant to Upper Canada who

    a) called for union with the United States.
    b) attempted to organize farmers against the clergy reserves.
    c) supported the Family Compact and opposed an elected legislature.
    d) joined the Northwest Company and traveled to the Pacific Ocean.


  21. In 1818, who attempted to organize farmers against the clergy reserves in Upper Canada?

    a) Robert Strachan
    b) William Lyon MacKenzie
    c) Egerton Ryerson
    d) Robert Gourlay


  22. In 1835, the lieutenant governor of Upper Canada was

    a) Lord Durham.
    b) William Lyon MacKenzie.
    c) Sir Francis Bond Head.
    d) John Strachan.


  23. Sir Francis Bond Head was

    a) the lieutenant governor of Upper Canada in 1835.
    b) the leader of the radicals in Upper Canada in 1838.
    c) the leader of "les freres chausseurs" in 1839.
    d) a British officer killed by rebels at Montgomery's Tavern.


  24. The main result of the 1837 and 1838 Rebellions was that

    a) "Jacksonian democracy" was introduced to Canada.
    b) the British sent Lord Durham to solve the "Canadian problem".
    c) William Lyon Mackenzie was elected Governor of Upper Canada.
    d) the influence of the Family Compact was weaker.


  25. The Durham Report of 1838 recommended

    a) the union of Upper and Lower Canada and responsible government.
    b) tighter British control over political affairs in Lower Canada.
    c) an act of union with the United States.
    d) closer ties with western Canada including Manitoba.


  26. The Act of Union of 1841 proposed

    a) power sharing between the English and French in Lower Canada.
    b) joining Upper and Lower Canada as the United Province of Canada.
    c) uniting the Atlantic Provinces with Upper and Lower Canada.
    d) the annexation of Canada by the United States.


  27. The Rebellion Losses Bill of 1849 was

    a) supported by the Tories because it treated everyone fairly.
    b) designed to increase ties with the United States.
    c) widely supported and increased the popularity of Lord Elgin.
    d) opposed by the Tories because they did not want the rebels compensated.

Answer key 1. b 6. c 11. b 16. d 21. d 26. b
2. b 7. c 12. d 17. b 22. c 27. d
3. b 8. a 13. c 18. d 23. a 28. _
4. d 9. c 14. d 19. c 24. b 29. _
5. b 10. c 15. a 20. b 25. a 30. _

Compiling such a data bank is an ongoing process. Comments and contributions are appreciated by those persons who use this resource.

Return to Top

Back to Test Questions

Back to Homepage