Canadian history: The Fur trade in New France

Multiple choice questions. Choose the best answer.
  1. In 1500, European explorers in America were primarily interested in

    a) the fur trade.
    b) finding a route to Asia.
    c) converting the Indians to Christianity.
    d) fishing.


  2. In the 1600ís, Quebec City was important because it guarded the entrance to the St. Lawrence River, was a major centre for the fur trade and

    a) offered protection to Hugenots fleeing religious persecution.
    b) provided a safe harbour for British ships.
    c) was the capital city of New France
    d) had formed an alliance with the Iroquois Federation.


  3. In the 1600ís, Quebec City was important because it was the capital city of New France, was a major centre for the fur trade and

    a) offered protection to Hugenots fleeing religious persecution.
    b) provided a safe harbour for British ships.
    c) had formed an alliance with the Iroquois Federation.
    d) guarded the entrance to the St. Lawrence River.


  4. In the 1600ís, Quebec City was important because it guarded the entrance to the St. Lawrence River, was the capital city of New France and

    a) offered protection to Hugenots fleeing religious persecution.
    b) was a major centre for the fur trade.
    c) provided a safe harbour for British ships.
    d) had formed an alliance with the Iroquois Federation.


  5. In the 1600ís, the French were

    a) friends of the Huron but enemies of the Iroquois.
    b) friends of the Iroquois but enemies of the Huron.
    c) friends of both the Iroquois and Huron.
    d) enemies of both the Iroquois and Huron.


  6. In 1678, LaSalle explored

    a) Hudson Bay.
    b) the Gulf of St. Lawrence.
    c) the Mississippi River.
    d) Georgian Bay.


  7. Pittsburgh is in the Ohio Valley. The French name for Pittsburgh was

    a) Fort Dusquesne.
    b) Fort Frontenac.
    c) Ville Marie.
    d) New Amsterdam.


  8. An early name for the French settlement at Montreal was

    a) Fort Dusquesne.
    b) Fort Frontenac.
    c) Ville Marie.
    d) New Amsterdam.


  9. An early French name for Kingston Ontario was

    a) Fort Dusquesne.
    b) Fort Frontenac.
    c) Fort York.
    d) Fort Dearborn.


  10. The Dutch settlement at modern day New York City was called

    a) Fort Dusquesne.
    b) Eldorado.
    c) Jamestown.
    d) New Amsterdam.


  11. Dutch access to the interior fur trading regions was

    a) up the Hudson River.
    b) via Hudson's Bay.
    c) up the St. Lawrence River.
    d) through Acadia.


  12. The site of a French fur trading post at the junction of the Mississippi and Missouri Rivers is now called

    a) Pittsburg.
    b) New Orleans.
    c) Cincinnati.
    d) St. Louis.


  13. Chicago is on Lake Michigan. An early name for Chicago was

    a) Fort Dusquesne.
    b) Fort Frontenac.
    c) Fort York.
    d) Fort Dearborn.


  14. French fur traders who lived in the forests during the winter were known as

    a) habitants.
    b) Cajuns.
    c) seigneurs.
    d) hivernants.


  15. French fur traders who traveled long distances to obtain furs were known as

    a) habitants.
    b) seigneurs.
    c) couriers de bois.
    d) the Company of One Hundred Associates.


  16. French fur traders who paddled the canoes while on trading expeditions were called

    a) habitants.
    b) seigneurs.
    c) Hugenots.
    d) voyagers.


  17. The French built trading posts on the major rivers mainly because

    a) the rivers were good transportation links.
    b) the rivers provided good drinking water.
    c) many Indians lived on the rivers.
    d) many fur-bearing animals lived on the river.


  18. In 1628, the "Company of One Hundred Associates" was given a monopoly on

    a) the churches in New France.
    b) the fur trade in New France.
    c) the seigneuries in New France.
    d) the schools in New France.


  19. Two early missionary groups in New France were the

    a) Recollets and Jesuits.
    b) Jesuits and "les filles de roi".
    c) Jesuits and the Company of One Hundred Associates.
    d) Huguenots and hivernants.


  20. Two major French trading posts on the St Lawrence River were

    a) Hochelaga and Acadia.
    b) Louisbourg and Port Royal.
    c) Ile St. Jean and Fort Frontenac.
    d) Montreal and Trois Rivieres.


  21. Two couriers de bois who illegally traded furs with the English were

    a) Jean Talon and Bishop Laval.
    b) Father Brebeuf and Jeanne Mance.
    c) Frontenac and Champlain.
    d) Radisson and Groseilliers.


  22. In 1670, the English gave a fur-trading charter to the

    a) Hudsonís Bay Company.
    b) Company of One Hundred Associates.
    c) Thirteen Colonies.
    d) Dutch.


  23. In the 18th century, the land drained by rivers flowing into Hudson Bay was called

    a) the St.Lawrence River system.
    b) Upper Canada.
    c) Rupertís Land.
    d) the Northwest Territories.


  24. Traders working for the Hudson's Bay Company traveled in large boats called

    a) Red River carts.
    b) birch bark canoes.
    c) stern wheelers.
    d) York boats.


  25. In 1790, the Hudsonís Bay Company and the North West Company

    a) were rivals for the western fur trade.
    b) worked together to found the Red River Settlement.
    c) spent much of their time waiting for the Indians to arrive with furs.
    d) had their furs confiscated by the Intendant in Quebec.


  26. The route around an impassable section of a river is called

    a) "les chutes".
    b) "les rapides".
    c) a portage.
    d) a citadel.

Answer key 1. b 6. c 11. a 16. d 21. d 26. c
2. c 7. a 12. d 17. a 22. a
3. d 8. c 13. d 18. b 23. c
4. b 9. b 14. d 19. a 24. d
5. a 10. d 15. c 20. d 25. a

See also test questions on New France, Acadia and the Seven Years' War.

Compiling such a data bank is an ongoing process. Comments and contributions are appreciated by those persons who use this resource.

Return to Top

Back to Test Questions

Back to Homepage